ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Χατζηδάκη 15, β΄όροφος, Άνω Πατήσια 697 445 2229

Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Γιατί να επιλέξω την ομαδική ψυχοθεραπεία;

Η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι πολλά περισσότερα από μια θεραπεία χαμηλού κόστους.

 

 

 

 

Στην πραγματικότητα, η συμμετοχή σε μια τέτοια ομάδα συνιστά μια ολοκληρωμένη εμπειρία αυτογνωσίας και προσωπικής εξέλιξης και προσφέρει πολλαπλά οφέλη σε όσους συμμετέχουν.

Κοινός στόχος; Είναι η ουσιαστική επαφή με τον εαυτό και τους άλλους, η βελτίωση της ψυχικής κατάστασης και εντέλει η προσωπική εξέλιξη. Η ομαδική θεραπεία χαρακτηρίζεται από επικοινωνία και ανταλλαγή, εγγύτητα και αμοιβαιότητα.

Η ομάδα, από τη μια μεριά αποτελεί ένα σύνολο μοναδικών και ξεχωριστών μονάδων (τα άτομα που τη συναπαρτίζουν), παράλληλα όμως συνιστά και έναν «ενιαίο οργανισμό» ο οποίος διευκολύνει σημαντικές διαδικασίες αλλαγής και εξέλιξης.

Πρόκειται για ένα είδος «δοχείου», μια «δεξαμενή» μέσα στην οποία όλοι όχι μόνο επικοινωνούν, αλλά υποστηρίζονται και εμψυχώνονται, καθώς μεταφέρουν ανησυχίες και προβληματισμούς, εκφράζουν δύσκολα συναισθήματα.

Για να λάβει χώρα αυτή η διαδικασία απαιτείται ένα ασφαλές περιβάλλον που προάγει την αποδοχή και την προσωπική ελευθερία και που θα επιτρέψει στον καθένα να ξεδιπλώσει τον εαυτό του, να ακουμπήσει ευάλωτες και δύσκολες πλευρές, που ενίοτε ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζουν.

Η έρευνα σχετικά με την ομαδική ψυχοθεραπεία έχει φέρει στο φως πολλές αποδείξεις που επιδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της.

  • Επικοινωνία και συναισθηματική έκφραση
  • Ενστάλαξη ελπίδας και αίσθημα καθολικότητας
Έχω την ευκαιρία να αντιληφθώ ότι τα δύσκολα και «στενάχωρα» συναισθήματα, ο πανικός, το άγχος και οι δυσκολίες στις σχέσεις αποτελούν καθολικές εμπειρίες, υπάρχουν και άλλοι συνάνθρωποι που τις βιώνουν, δεν είμαστε μόνοι ούτε μόνο εμείς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί πολλοί απο εμάς επιλέγουν τη σιωπή, ενοχοποιούνται, αισθάνονται αβοήθητοι, καθώς πιστεύουν ότι διαφέρουν και, τελικά, περιθωριοποιούνται.
  • Δυνατότητα κατανόησης και επίγνωσης του «πώς στέκομαι δίπλα στους άλλους»
Η παρουσία και η συμμετοχή μου σε μια ομάδα αυτογνωσίας αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία συνειδητοποίησης του μοναδικού τρόπου με τον οποίο όλοι τείνουμε «να είμαστε με τους άλλους» (πώς προσεγγίζουμε, επικοινωνούμε, στάση σώματος κ.λπ.)
  • Αίσθηση του «ανήκειν» και της προσωπικής αξίας μέσα απο την προσφορά και τη βοήθεια στα άλλα μέλη της ομάδας μου
  • Συνειδητοποίηση του ρόλου ή των ρόλων που τείνω να αναλαμβάνω στις σχέσεις μου με τους σημαντικούς άλλους (οικογένεια ) και των συμπεριφορών που αναπαράγω στις σχέσεις μου γενικότερα.
Κάθε μέλος της ομάδας τείνει να αναπαράγει μέσα στην ίδια την ομάδα τις συμπεριφορές, τις δυναμικές και τους ρόλους που συνήθως βιώνει στις οικογενειακές και στις υπόλοιπες σημαντικές σχέσεις της προσωπικής του ζωή. Πολλές από αυτές τις συμπεριφορές και δυναμικές επιτελούνται σε ασυνείδητο επίπεδο.
Η συμμετοχή μου στην ομάδα παρέχει την δυνατότητα δημιουργίας σχέσεων «εκ νέου», σχέσεις δηλ. που δεν καθορίζονται από τους περιοριστικούς ρόλους.
  • Απόκτηση νέων κοινωνικών συμπεριφορών
Η συνάντηση με τις εμπειρίες των υπόλοιπων μελών της ομάδας μάς βοηθά να αντιληφθούμε τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο εκείνοι τις βίωσαν και τις διαχειρίστηκαν.
Κάθε κατάσταση που μας δυσκολεύει μπορεί να ερμηνευτεί με πολλαπλούς τρόπους και, κατά συνέπεια, επιδράσει διαφορετικά και να αποκτήσουμε νέα γνώση που θα την αξιοποιήσουμε για εμάς τους ίδιους.

Δίνεται, λοιπόν, η δυνατότητα στα μέλη να διευρύνουν την αντίληψή τους και να εμπλουτίσουν τις σκέψεις τους. Αυτού του είδους η «εμπειρική μάθηση» αποτελεί τη βάση για μια νέα εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, πέρα απο τους φόβους και τις ανασφάλειες.

 

Πώς λειτουργεί μια ομάδα προσωπικής εξέλιξης;

Οτιδήποτε συζητιέται στην ομάδα αναδύεται αυθόρμητα από τα μέλη, αφού δεν αποφασίζει ο θεραπευτής για αυτό, ούτε υπάρχει συγκεκριμένη και προδιαγεγραμμένη ατζέντα.

Όλα τα μέλη ενθαρρύνονται να ακούν προσεκτικά και ενεργητικά (ενεργητική ακρόαση ) όποιον μιλάει και, στη συνέχεια, εφόσον το επιθυμεί, να κάνει ερωτήσεις ή να μεταφέρει τη σκέψη και το συναίσθημά του.

Η ενεργητική ακρόαση μας προσφέρει την δυνατότητα να εξασκηθούμε στην ενσυναίσθηση, μια πολύτιμη ικανότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις, που περιλαμβάνει τις έννοιες της κατανόησης με μη κριτικό ή επικριτικό τρόπο, της συμπαράστασης και της εμψύχωσης, όπου τούτο είναι απαραίτητο.

Μέσω της ενσυναίσθησης τα μέλη πλησιάζουν ουσιαστικά ο ένας τον άλλο, δένονται.

Μία ομάδα αυτογνωσίας, ωστόσο, δεν αποτελεί έναν ακόμα τρόπο για να κάνουμε γνωριμίες ή να αποκτήσουμε φίλους. Με αυτή την έννοια, δεν ενθαρρύνονται (αποτρέπονται) οι οποιεσδήποτε σχέσεις εκτός ομάδας μεταξύ των μελών. Ο λόγος βρίσκεται στο γεγονός ότι η δημιουργία σχέσεων εκτός του θεραπευτικού πλαισίου θα αλλοιώσει αναπόφευκτα τη δυναμική της ομάδας με τρόπο που δεν θα ωφελήσει κανέναν. Η σύναψη σχέσεων εκτός ομάδας παραβιάζει το βασικό κανόνα της εχεμύθειας και της διακριτικότητας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην μεταφερθούν πληροφορίες μελών της ομάδας, όταν δυο ή περισσότερα άτομα συναντιούνται εκτός του θεραπευτικού πλαισίου. Η ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων εκτός της ομάδας θα δημιουργήσει αναπόφευκτα υπο-ομάδες και μυστικότητα.

Δέσμευση και συνέπεια.

Η ομάδα αποτελεί μια ζωντανή και δυναμική οντότητα. Η εξέλιξή της εξαρτάται πρώτιστα από την προσωπική απόφαση των ατόμων που την απαρτίζουν, να δεσμευτούν σε αυτήν. Η δέσμευση και, μαζί με αυτήν, η συνέπεια αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους, διότι χωρίς αυτούς καμιά ομάδα δεν μπορεί να εδραιωθεί και να εξελιχθεί.

Η προσωπική μας δέσμευση αφορά όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη. Είναι πολύ συνηθισμένο, κατά τις πρώτες συναντήσεις της ομάδας, κάποια από τα μέλη να αισθανθούν συστολή, δυσφορία ή να προβληματιστούν σχετικά με την παρουσία τους. Πολύ συχνά, κάποιος εκδηλώνει αμφιθυμία και αναρωτιέται τι τελικά του προσφέρει αυτό. Τα οφέλη της συμμετοχής σε θεραπευτική ομάδα δεν γίνονται πάντα άμεσα αντιληπτά. Αυτός είναι ένας λόγος που προτρέπουμε στους θεραπευόμενους να μην λάβουν οριστικές αποφάσεις προτού ολοκληρωθούν 2-3 μήνες συμμετοχής.

Κύρια αρχή κάθε ομάδας που προωθεί την προσωπική εξέλιξη, όπως και στην ζωή, είναι: Ο κάθε ένας λαμβάνει στον βαθμό που ο ίδιος προσφέρει. Βάσει, λοιπόν, αυτής της αρχής, κάθε απουσία συνιστά παραίτηση από την ευκαιρία να φροντίσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και πράξη ανευθυνότητας απέναντι στα άλλα μέλη. Η απουσία του ενός πολύ συχνά βιώνεται ως αποστέρηση από συναισθηματικά ερεθίσματα απο τα υπόλοιπα μέλη.

Οι συναντήσεις της ομάδας θα γίνονται κάθε Δευτέρα 19.30-21.00 ( 90 λεπτά ) στην διεύθυνση Χατζηδάκη Γ.  15 για ένα διάστημα 4 περίπου μηνών ( Θα υπάρξει διακοπή των συναντήσεων το διάστημα των γιορτών ).

Έναρξη των συναντήσεων ορίζεται η Δευτέρα 27/11/2023.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένου του θεραπευτή, δεν ξεπερνά τα 6-7 άτομα, ενώ υπάρχει δυνατότητα ένταξης νέων μελών σε περιπτώσεις οριστικής αποχώρησης κάποιων από τους αρχικά συμμετέχοντες.

Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία σε ομάδα αυτογνωσίας.

Η ομαδική θεραπεία σε πολλές περιπτώσεις όπως είναι το κοινωνικό άγχος αλλά και άλλες μπορεί να συμπληρώσει την ατομική καθώς δεν είναι ασύμβατη με αυτήν.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία όπως όνομα, επώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας στην παρακάτω φόρμα συμμετοχής.

Θα προηγηθούν 1,2 ατομικές συναντήσεις γνωριμίας με την συντονίστρια.

 

Φόρμα Συμμετοχής

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα

    Το ονοματεπώνυμό σας (*)

    Το email σας (*)

    Το τηλέφωνό σας (*)

    ΑΙΤΗΜΑ

    Συνεδρίες

    Ατομικές Θεραπείες

    Θεραπείες ζεύγους

    Ομαδικές Θεραπείες

    Συνδεριες Skype