ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Χατζηδάκη 15, β΄όροφος, Άνω Πατήσια 697 445 2229

Γνωσιακή Συμπεριφορική Κλινική Υπνοθεραπεία

ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Με τον όρο Γνωσιακή Συμπεριφορική Κλινική Ψυχοθεραπεία, αναφερόμαστε σε ένα συνθετικό θεραπευτικό μοντέλο. Ένα μοντέλο,  που έχει προκύψει απο την σύνθεση της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας και της Κλινικής Υπνοθεραπείας και αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα, επιστημονικά τεκμηριωμένα και αποτελεσματικά μοντέλα ψυχοθεραπείας.

Η σύγχρονη κλινική υπνοθεραπεία είναι η συνέχεια της κλινικής ύπνωσης και έχει μία μακρά ιστορία ανά τους αιώνες.
Καθώς είναι πρωταρχικής σημασίας να απαλλάξουμε την ύπνωση απο πολλές παρερμηνείες και προκαταλήψεις, χρειάζεται να επισημάνουμε,ότι η ύπνωση είναι μία φυσιολογική ανθρώπινη νοητική διεργασία που βιώνουμε πολλές φορές μέσα στην καθημερινότητά μας μολονότι δεν το αντιλαμβανόμαστε πλήρως.
Η υπνωτική κατάσταση δεν έιναι πολύ διαφορετική απο αυτό που βιώνουμε όταν η μελέτη ενός βιβλίου, το άκουσμα της μουσικής ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, μας απορροφά πλήρως.

Ένας απο τους πρωτοπόρους της σύγχρονής ύπνωσης ο Μίλτον Έρικσον αναφέρει χαρακτηριστικά ότι :

“η υπνωτική κατάσταση είναι η νοητική διαδικασία που μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο , χωρίς την παρέμβαση του συνειδητού νού”

 

 

 

 

 

 

και ότι

“η έκσταση ( trance ) είναι μία καθημερινή ανθρώπινη εμπειρία”

 

 

 

 

Ο στόχος του Κλινικού Υπνοθεραπευτή, είναι να δημιουργήσει και να προσφέρει στον θεραπευόμενο τις καλύτερες συνθήκες, προκειμένου εκείνος να οδηγηθεί με ασφάλεια και σιγουριά σε μιά κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης ηρεμίας και γαλήνης.

Μέσω της υπνοθεραπείας μαθαίνουμε να στρέφουμε την προσοχή μας « προς τα μέσα», προς τον εσωτερικό μας κόσμο, να ερχόμαστε σε επαφή και να ανακαλύπτουμε ψυχικά εφόδια και ικανότητες που θα μας βοηθησουν να επιτύχουμε τις επιθυμητές αλλαγές στην σκέψη, στην συμπεριφορά , στα σωματικά συμπτώματα και στα συναισθήματα. Η φαντασιακή μας ικανότητα αναπτύσσεται, η εμπιστοσύνη στις ικανότητες του νού πολλαπλασιάζεται και ο εσωτερικός μας διάλογος αλλάζει.

Ο εσωτερικός διάλογος πολλών ανθρώπων που βιώνουν έντονα δυσφορικά συναισθήματα όπως άγχος, φόβο, απογοήτευση, πικρία και άλλα, είναι αρνητικός και κατά συνέπεια, καθόλου βοηθητικός και υποστηριχτικός πρός τους ίδιους.

Ένας απο τους σημαντικότερους στόχους της θεραπείας είναι η αντικατάσταση του φοβικού , ενοχικού και αυτουποτιμητικού εσωτερικού διαλόγου,  με έναν άλλο πιό ρεαλιστικό , ισορροπημένο και ήρεμο που υποστηρίζει και ενισχύει την σχέση του ατόμου με τον εαυτό του.

Πολύ σημαντικό αποτελεί το γεγονός, ότι η σύγχρονη υπνοθεραπεία είναι μία μέθοδος που προάγει την νευροπλαστικότητα.

Με τον όρο νευροπλαστικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα του εγκεφάλου να δημιουργεί νέες νευρωνικές διασυνδέσεις, δηλαδή, την ικανότητα του νού να αφομοιώνει νέες πληροφορίες και να αναπλάθεται, να μαθαίνει και να επεξεργάζεται δεδομένα.

Η σύγχρονη νευροεπιστήμη έχει αποδείξει ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να αναπλάθεται όχι μόνο κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας, αλλά καθ όλη την διάρκεια της ενήλικης ζωής μας.

Μέσω της νευροπλαστικότητας και καθ’ ολη την δια΄ρκεια της ζωής μας οι συνήθειές μας, τα γνωσιακά μοτίβα, ο τρόπος που αντιδρούμε και οι καθημερινές μας συνήθειες ( θετικές ή αρνητικές, προσαρμοστικές ή όχι ) εδραιώνονται και εγκαθίστανται.

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Κλινική Υπνοθεραπεία αποτελεί αναμφίβολα μία βραχεία θεραπευτική μέθοδος διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο με αναρίθμητες μελέτες να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά της σε μια σειρά απο διαταραχές και προβλήματα όπως:

– Αγχώδεις διαταραχές ( διαταραχή πανικού , αγοραφοβία, κοινωνική φοβία, Άγχος υγείας, Γ.Α.Δ)
– Ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχή
– Διαταραχές του συναισθήματος ( Κατάθλιψης )
– Διαταραχή διατροφής και στον έλεγχο του βάρους ( Υπερφαγία και παχυσαρκία )
– Προβλήματα που έχουν να κάνουν με χρόνιους πόνους.
– Διακοπή καπνίσματος
– Ειδικές φοβίες.